We're hiring
:
Exciting things are happening and we need to grow our team of thinkers and builders
View 5 open positions
Upwards Arrow
Top

Webutvikling med Webflow (vs Wordpress)

Written by Øyvind Østmo
- builder of brands and businesses since 2000
Aug 06, 2020
6 minute read
Wordpress cover photo with poll graphics

Alle anbefaler Wordpress fordi alle bruker det. Betyr det at det er riktig løsning?

Her skal jeg gå igjennom de overordnede fordelene med Webflow som plattform for utvikling av webløsninger, samt hvorfor vi stort sett aldri anbefaler Wordpress. Dette er ment som en motvekt og relevante spørsmål til leverandører som foreslår Wordpress - som vi stort sett mener er en veldig dårlig idé. Manuell tukling med kode og servere er helt unødvendig i 2020 for informasjonssider.

Det er en "hostet" løsning, så kode og servere går "av seg selv" på en super solid og rask infrastruktur.

Webflow - en ny måte å utvikle webløsninger

Webflow byr på den raskeste muligheten for designer/utvikler å bygge en skreddersydd løsning, som er enkel å endre underveis. Vi kan begynne med blanke ark og skape det vi ønsker raskt, uten begrensninger fra en satt mal. Det er enkle og effektive verktøy for interaksjon og animasjon, for å lage en levende og spennende presentasjon og brukeropplevelse.

Med Webflow flytter vi fokus fra teknisk utvikling, over på innhold, interaksjon og design. Vi designer gode brukeropplevelser, uten å bekymre oss for kode eller servere. Med Webflow jobber vi med samme kunnskap og prinsipper som ved vanlig frontend utvikling, men i et grafisk brukergrensesnitt hvor vi ikke ser koden som automatisk genereres i bakgrunnen. Det er en "hostet" løsning, så kode og servere går "av seg selv" på en super solid og rask infrastruktur.

De siste par årene har vi utviklet nesten alle websider med Webflow, og lander prosjekter på 25-50% av tiden og ca 50% av kostnaden. Det er veldig vinn-vinn, og bekymringsfritt versus tradisjonell utvikling. Ingen knoting med tekniske bugs, deployment scripts, utviklingsmiljøer, etc. Vår vurdering er at det er fullstendig bortkastet tid og penger å håndtere kode for å utvikle en presentasjons-webside i 2020. Det selges fremdeles utallige håndkodede websider, men mest fordi byråene har utviklere som trenger arbeid og fordi det er lønnsomt for byrået, ikke fordi prosjektene nødvendigvis trenger det. Så vårt fokus har vært å levere smartere løsninger raskere og billigere, til tross for at det kraftig reduserer omsetningen pr prosjekt. Vi har levert alt fra Foreningen Norden til Unacast på Webflow, og alle er storfornøyd med brukervennligheten.

Se en mer detaljert beskrivelse av Webflow for dere som redaktører, samt hvordan prosessen skiller seg fra tradisjonell webutvikling, lenger nede.

Men det er fremdeles et stort, stygt, overlesset beist som bærer preg av at det opprinnelig er en blogg-plattform.

Wordpress - hvorfor ikke?

Det er mange leverandører som sverger til Wordpress som CMS. Det er verdens mest brukte CMS med utallige plugins for alt som er. Men det er fremdeles et stort, stygt, overlesset beist som bærer preg av at det opprinnelig er en blogg-plattform. Det er ikke nødvendig å forholde seg til kode, sikkerhetsoppdateringer, servere, etc når alt dette er automatisert i en plattform som Webflow. Med Webflow kan vi nå resultatene like raskt og rimelig som en malbasert site fra en typisk Wordpress-leverandør, uten alle utfordringene som følger med.

Siden det er mange kunder som ønsker seg Wordpress pga manglende kunnskap om bedre alternativer, så har vi skrevet en artikkel om hvorfor Wordpress sjelden er rett valg, og om Webflow som et godt alternativ: https://www.represent.no/blog/do-not-use-wordpress-for-your-small-business-website

Det er i dag over 1 million designere og utviklere som bruker Webflow til utvikling av webløsninger.

Webutvikling med Webflow

Automatisert koding = Fokus på innhold, design og brukeropplevelse

Den mest opplagte fordelen med Webflow er at plattformen produserer koden i bakgrunnen og vi har visuelle verktøy for å produsere koderesultatene vi er ute etter. Vi kutter ned utviklingstiden kraftig, samtidig som at vi har servere og software i verdensklasse uten noe arbeid med vedlikehold av infrastruktur og teknisk plattform. Vi har de aller fleste mulighetene og verktøyene til rådighet som vi har i tradisjonell utvikling.

Trygg plattform

Webflow er en trygg plattform, som har eksistert siden 2013, med 80 ansatte. Det er i dag over 1 million designere og utviklere som bruker Webflow til utvikling av webløsninger. Så det er ikke vanskelig å finne andre byråer som kan hjelpe dersom Represent en gang i fremtiden skulle forsvinne.

Staging / Test miljø

Webflow kommer som standard med et eget "staging"-miljø, som betyr en separat test-versjon av websiden der vi kan rulle ut nye funksjoner til merkenavn.webflow.io for testing og godkjenning før det publiseres live på merkenavn.no.

Rimelig drift, vedlikehold og oppgraderinger

Hosting med Webflow koster bare $20/mnd ($16/mnd ved årlig betaling). Vedlikehold og oppgraderinger er også vesentlig enklere og rimeligere dersom behovet skulle by seg.

Overlegen ytelse og fart

Med Webflow ligger siten på en global teknisk infrastruktur som leverer websidene lynraskt. Et tilsvarende oppsett ville vært veldig kostbart om en skulle hoste websiden selv. Se mer på https://webflow.com/hosting.

CMS API

Vi har tilgang til et API (Application Programming Interface) for CMS-et, som gjør at vi f.eks, kan få ut en detaljert listing av alle nhyeter e.l. for bruk i andre applikasjoner som f.eks. en app eller annen visningsflate. Det er også mulighet til å mate innhold inn i Webflow fra andre API-er eller innholdskilder, men vi ser ikke noe umiddelbart behov for dette. Dokumentasjon finnes her https://developers.webflow.com/#get-all-items-for-a-collection

Enkel duplisering

Det er gjort på sekunder å duplisere en Webflow site, så vi f.eks. kan opprette en backup av en site og jobbe helt adskilt med innhold og design til den nye siten fram til vi er klare til å switche.

E-handel

Webflow har integrert e-handel, som betyr at vi med enkle grep kan integrere dette i webløsningen: https://webflow.com/ecommerce. Ikke nødvendigvis et umiddelbart behov, men en grei mulighet å ha i verktøykassen.

Sikkerhet

Webflow kommer med gratis SSL-sertifikat (https://), uten ekstra kostnad.

Brukervennlig for redaktører

Det kan legges til flere redaktører i Webflow som kan logge inn og redigere innholdet på siden samtidig, med oversikt over hvem andre som jobber hvor på websiden. Grensesnittet for redaktører er ekstremt enkelt, da en kan klikke på tekster og bilder for å endre direkte på siden:

Admin-linjen i bunn gir tilgang til Collections, som er samlinger av forskjellige innholdstyper på websiden. Dette kan typisk være en Blogg. Også dette kan redigeres direkte på siden med vanlig navigering, og det er kun for å legge til nytt innhold at en må inn i grensesnittet under. Slik ser det ut når en åpner en Collection (her med "Blog Posts" som eksempel):

Og slik ser det ut når en redigerer f.eks. en artikkel fra innholdstypen "Blog Posts":

Flere redaktører kan jobbe med innhold samtidig, og endringene publiseres ikke før en velger å klikke Publish.

Video-demo av innholdsredigering i Webflow:


Prosessen med Webflow - "Content first"

Med Webflow har vi tilnærmingen "content first" der vi hopper rett til slutten av den typiske web-prosessen og får inn faktisk innhold i plattformen som vi videre strukturerer og designer løsningen rundt. Dette er veldig effektivt da også kunden kommer igang med innhold fra start og får se hvordan det oppfører seg i praksis.

Slik ser prosessen ut i grove trekk:

01

Strategi og planlegging

Inkludert innledende grovskisser til rammeverk/innhold.

02

Webflow - CMS

Oppretter innholdstyper og begynner å legge inn innhold for prototyping - kunden kan allerede logge inn og jobbe med innholdet helt i begynnelsen av prosjektet.

03

Webflow - Rammeverk

Bygger struktur rundt innholdet og oppfordrer kunden til å legge inn mest mulig innhold for å få inntrykk av innholdet i kontekst.

04

Design comps

Parallelt med utviklingen av rammeverket i Webflow, designer vi noen nøkkelsider.

05

Webflow - Design/Ferdigstilling

Videreutvikling fra grov struktur til raffinert design med interaksjon/animasjon.

06

Lansering og oppfølging

Justering etter hypotesene settes ut i praksis.

I denne prosessen starter prototyping av webløsningen nesten umiddelbart i den tekniske plattformen, og det går mye raskere å finne svar og endre kurs underveis. Innhold kommer også gradvis på plass i løpet av prosessen, og blir ikke en flaskehals for lansering på slutten av prosessen som i et typisk webprosjekt. Det er også mye raskere å legge til eller endre funksjonalitet og innhold etter lansering, uten å forholde seg til kode.

Videre lesing

Her har vi skrevet en artikkel der vi beskriver mer i detalj hvordan vi jobber, her med startups (gründerbedrifter) som eksempel der effektivitet og lave kostnader er ekstra viktig.

Se også denne (engelske) artikkelen vi har skrevet som går i detalj på hvorfor det er tide å bevege seg bort fra WordPress: https://www.represent.no/blog/do-not-use-wordpress-for-your-small-business-website