Webflow - logosymbol
Webflow
Shopify-logosymbol
Shopify
Sanity-logosymbol
Sanity
Ikon innhold
Innhold
We're hiring
:
Exciting things are happening and we need to grow our team of thinkers and builders
View 3 open positions
Artikler

IKKE bruk WordPress til nettsiden for bedriften din i 2024 (+ beste alternativer)

Profilbilde av Øyvind Østmo
Skrevet av Øyvind Østmo
- builder of brands and businesses since 2000
OPPDATERT Mar 03, 2024
27 min lesetid
Wordpress cover photo with poll graphics

Folk vil fortsette å overbevise deg om at WordPress er svaret, men oddsene er veldig høye for at WordPress IKKE er veien å gå for din bedrifts nettside i 2024.

Selv om det kanskje var et godt råd for noen år siden, er sjansene nå svært høye for at WordPress ikke er veien å gå for nettstedet til bedriften din i 2024.

Jeg skriver dette fra perspektivet til en webbyråleder med 23 års erfaring innen design og webutvikling. Jeg har brukt mye tid og energi på å hjelpe kunder med å unngå smertefulle erfaringer som de ofte opplever med bruk av WordPress.

Service
Grafikk som viser Sanity CMS strukturert innhold omni-platform publisering.

Raske og fleksible nettsider bygget for vekst med Sanity CMS

Med et "headless CMS" som Sanity er innholdet separert fra visningsflaten, og kan distribueres til web, nyhetsbrev, apper, hvor som helst.

Moderne webløsninger

Argumentene og refleksjonene i dette innlegget er basert på utvikling nettsider med relativt enkle funksjonskrav

MERK: Argumentene og refleksjonene i dette innlegget er basert på utvikling av nettsider med relativt enkle funksjonskrav.

Dette innlegget er for deg som trenger en nettside for en liten eller mellomstor bedrift, og ønsker et annet perspektiv på Wordpress og noen av de mer moderne og lette alternativene.

Dette innlegget er også skrevet med frustrerte byrå- og prosjektledere i tankene, som kan trenge noen argumenter for å overbevise sine kunder og prospekter om at Wordpress kanskje ikke er den beste løsningen for deres nettside akkurat nå.

Når jeg sier "enkle nettsteder", handler det mest om funksjonalitet. "No-code" websidebyggere som Webflow utvikler seg raskt og vil kunne håndtere stadig mer avanserte nettsteder i tiden som kommer.

Hvis du trenger å integrere nettstedet ditt med andre systemer eller har annen form for komplekse behov kan du lære mer om hvordan du kan bygge "hva som helst" med Sanity CMS her.

...min lidenskap for å effektivt bygge riktig løsning har ført meg og byrået mitt mot en "no-code" tilnærming...

Hvem snakker?

Hei! Mitt navn er Øyvind. Jeg har designet og utviklet for web siden 2000 og har fått med meg 6 års designutdannelse på veien. De siste 15 årene har jeg vært daglig leder for Represent.

Jeg har vært dypt involvert i frontend- og backend-utvikling i lang tid og elsket det. Men i løpet av de siste årene har min lidenskap for å effektivt bygge riktig løsning ført meg og byrået vårt mot en "no-code" tilnærming og bort fra WordPress og andre lignende plattformer.

Hvis du er nysgjerrig, kan du lære mer om meg i slutten av innlegget.

Et sted midt i denne reisen var WordPress en solid kandidat for den typiske småbedriftsnettsiden.

Hvis WordPress er den gamle måten å lage en nettsider på - hva er den nye?

Det er 2024. Du skal ikke lenger trenge å bekymre deg for servere, utviklingsmiljøer, kodeutrulling og utdatert software hvis du skal bygge en enkel nettside. Det finnes faktisk mye bedre tjenester for å bygge og hoste nettsider. Jeg foretrekker plattformen Webflow. Eller så kan du gå for Squarespace for enkle nettsider med lavt budsjett. Andre no-code-plattformer å nevne er Wix og Weebly. Noen ganger, som i denne artikkelen, rangeres Wix over Squarespace. Men for en enkel nettside synes jeg Wix har litt for mye frihet og alternativer, som kan skape store utfordringer på sikt når ufaglærte bygger websidene selv.

Med bakgrunn i både utvikling og design, har jeg vært gjennom alt fra å personlig utvikle et omfattende PHP-basert CMS (inkludert e-handel) i begynnelsen av århundret, til å være velsignet med de fantastiske verktøyene vi som designere og utviklere har i dag. Et sted midt i denne reisen var WordPress en solid kandidat for den typiske nettsiden til små bedrifter. Men ikke lenger etter min mening. Lenger ned vil jeg gi noen grunner til hvorfor folk fortsatt selger deg ideen om en WordPress-nettside i 2024.

La oss sparke Ivar, Mads og Petter fra utviklingsteamet, trene opp designerne våre i Webflow og kutte inntektene våre i to.

Den tøffe overgangen til "no-code" webutvikling

"WordPress, det er ikke deg, du er bare et offer for et paradigmeskifte". Først av alt handler dette egentlig ikke om WordPress og heller ikke om de bedre alternativene jeg vil dekke. Det handler om et paradigmeskifte fra å måtte forholde seg til kode, servere, plugins, sikkerhetsoppdateringer, utviklingsmiljøer, og all den hodepinen, til "no-code-alderen".

"No-code" webutvikling refererer til å jobbe med plattformer som genererer koden for en nettside automatisk i bakgrunnen, samtidig som nettsidebyggeren tilbyr visuelle verktøy for å opprette struktur og innhold. Det er ikke nødvendig å skrive HTML, CSS og JS. Men det er ofte mulig å legge til tilpasset kode i en no-code nettsidebygger for å legge til funksjonalitet som ikke er inkludert som standard.

Som både utvikler og designer selv, tok jeg en informert beslutning for rundt åtte år siden om gradvis å bevege meg bort fra den gamle måten å lage nettsider på for de enklere webprosjektene. Siden da har fokuset vært på innhold, design og brukeropplevelse, mens koden har blitt skrevet automatisk i bakgrunnen. No-code er helt rått. Det er rett og slett ingen vei tilbake.

Jeg vil gå inn på et par alternativer, men jeg vil argumentere for at den beste visuelle no-code-nettsidebyggeren der ute er Webflow. De har vært utrolig flinke i omtrent ti år. For noen år siden hentet de ca 700 millioner kr i serie A-finansiering, og de jobber mot å la folk bygge bedre nettsteder og til og med webapplikasjoner visuelt. Hvis du er i humør for litt visuell no-code-inspirasjon kan du sjekke ut denne videoen fra Webflow.

Webflow website graphic

Hvordan påvirker overgangen til no-code webutvikling virksomheten?

Forestill deg at du driver en vellykket webbyrå. Du har tre designere og seks utviklere, alle eksperter på WordPress. En dag kommer du over Webflow. Du innser at du kan lage 80% av nettstedene du selger til kundene dine på halve tiden til halve prisen. Ingen kode, bugs, serveradministrasjon eller optimalisering - alt er automatisert. Ok flott! Vi sparer tid. Kunden sparer penger. La oss sparke Ivar, Mads og Petter fra utviklingsteamet, trene opp designerne våre i Webflow og kutte inntektene våre i to. Spennede tider! Det er ikke rart de fleste WordPress-byråene vil fortsette å overbevise seg selv og kundene om at WordPress er veien å gå. De må satse alt. Alternativet er utenkelig for de fleste.

Jeg har vært der og gjort det

Jeg snakker av erfaring. Det var tøft, virkelig tøft. I løpet av perioden 2016-2019 tok jeg byrået mitt fra en lukrativ virksomhet basert på kode, servere og alt det der, gjennom en tøff overgang til no-code. Inntektene våre gikk drastisk ned, og vi måtte nedskalere teamet vårt. Det gjorde vondt, men ærlig talt kan jeg ikke selge kundene våre feil produkt bare fordi det er enklere for meg.

Tid for utvikling

For omtrent seks år siden hadde jeg en samtale med min frontend-utvikler Peter, som hovedsakelig hadde jobbet med HTML/CSS og WordPress/Craft CMS. "Ditt arbeidsområde vil gradvis forsvinne de kommende årene, så det er på tide å begynne å skaffe deg nye ferdigheter." Han beveget seg i begge retninger. Dypere inn i koden for å kunne jobbe med frontend Javascript-baserte applikasjoner og lenger bort fra koden, ved å bli en ekspert på Webflow. Overgangen er ikke over, men den har spilt ut slik vi forutså. Å kode en bedriftsnettsted fra bunnen av var vår hovedvirksomhet for 5-10 år siden, og nå skjer det nesten ikke i det hele tatt for de typiske "enkle bedriftsnettstedene".

Det vil ikke alltid være en enkel prosess, men mange WordPress-utviklere og byråer må nå begynne å omstille seg før de blir utdaterte. Selv om dette kan virke som et nesten umulig valg å ta. Vi har sett mange andre byråer som har vært fremoverlente og tatt samme valg fra WordPress til Webflow, som Tension Design (klikk her for å lese deres artikkel).

WordPress brukes for tiden til å drifte over 30% av hele nettet.

4 grunner til hvorfor folk FORTELLER DEG at WordPress er riktig valg for bedriften din

Grunnene kan være mange. Her er de 4 viktigste grunnene jeg tror folk foreslår WordPress. Den første er delikat og skremmende.

WordPress editing interface
01

Du blir solgt WordPress fordi det er det de selger, ikke fordi det er det du trenger

En drøy påstand, det er sikkert. Men i mange tilfeller er det den stygge sannheten. Byrået eller freelance utvikleren bruker fortsatt WordPress, simpelthen fordi det er den beste kortsiktige strategien for deres virksomhet. Å utvikle seg er både smertefullt og kostbart, så de velger å ikke gjøre det. Mer detaljer om det i denne delen: "Overgangen til "no-code"-alderen for webutvikling (en utrolig tøff prosess!)".

02

Personen som veileder deg mangler kunnskap om de nye alternativene til WordPress

En av grunnene til at WordPress for tiden brukes av over 30% av alle nettsteder, skyldes en "ripple-effekt" av anbefalinger fra personer med begrenset kunnskap om alternativene som er tilgjengelige nå.

Som et av de beste alternativene i mange år, har WordPress som et one-size-fits-all CMS blitt en etablert sannhet. Så selv om det kanskje ikke er det beste alternativet i 2024, har utallige utviklere og brukere aldri blitt introdusert for et bedre alternativ. Og de fortsetter å fortelle det til vennene sine, og de forteller det til vennene sine. Derfor tror jeg at "alle gjør det" fortsatt vil ha litt sannhet i seg. Uansett om WordPress er den rette løsningen for bedriftens nettsted.

03

WordPress er gratis, og du kan mer eller mindre Google deg gjennom det eller ansette rimelig hjelp

Å sette opp WordPress uten riktig kompetanse kan være farlig. Mange vil selge deg WordPress fordi de har begrenset utviklingskunnskap, men de kan Google og hacke seg gjennom WordPress. Eller du kan til og med ende opp med å gjøre dette selv.

Men tro meg, det kan bli virkelig farlig hvis du hopper over viktige utviklingsprinsipper, som å skille en utviklingsmiljø (lokal på datamaskinen din), stagingmiljø (testserver før du publiserer noe live) og et produksjonsmiljø (live nettsted), kodeversjonering (historie), sikkerhetskopier, serverkonfigurasjon, og sikkerhetsoppdateringer for WordPress og plugins.

Nettstedet ditt kan kjøre på et minefelt som bare venter på å eksplodere. Og selv om du leier hjelp, vil et slikt oppsett kreve oppmerksomhet, tid og penger for å fungere godt over tid. Og, gitt de gode alternativene vi har i 2024, er det stort sett ikke noe poeng å påta seg all denne risikoen.

04

Noen ganger kan de faktisk ha rett :)

Verden er ikke svart-hvitt. Noen ganger vil du ha spesifikke behov som krever funksjonalitet som rett og slett ikke kan lages med no-code nettsidebyggere. Kanskje du vil spare enormt med timer ved å installere en billig WordPress-plugin i stedet for å lage noe lignende på andre plattformer. Hvis det er tilfelle, flott, kjør på! Bare sørg for at utviklerne dine gjør det riktig. Hvis de insisterer på å bruke WordPress over Webflow eller Squarespace, sørg for at begrunnelsen deres er solid. Du kan gjerne referere til denne artikkelen hvis du trenger litt hjelp til å uttrykke bekymringene dine og vise til noen alternativer.

Blackboard and lightbulb representing thinking

Jo mer tid og penger vi investerer i noe, jo høyere verdi tillegger vi det.

5 grunner til at du kan TRO at din bedrift bør bruke WordPress

Noen ganger trenger du ikke at noen skal selge deg WordPress, fordi du allerede vet at det er det du trenger. Vi har mange kunder som forteller oss at de trenger en WordPress-nettside. Noen kunder krever til og med WordPress i prosjektbeskrivelsen. Denne artikkelen kan gi meg muligheten til å ta en liten lur i stedet for å forklare til enda en kunde at nei, de trenger det virkelig ikke :) Her er de typiske grunnene til hvorfor og hvorfor ikke.

01

Nettstedet vårt er allerede på WordPress, og vi er kjente og komfortable med plattformen

Det er forståelig at du føler deg trygg med det du allerede kan på WordPress-plattformen. På den annen side kan jeg lære deg alt du trenger å vite for å bli en mester i å redigere innhold i Webflow, på rundt 2 minutter. Helt alvorlig. Jeg lager en rask opplæringsvideo for kundene våre, og hører aldri fra dem igjen når det gjelder innholdsredigering.

Det er helt naturlig å føle seg trygg på det gamle. Å lære noe nytt kan være skummelt. Men stol på meg, det er ikke så vanskelig når du går fra en gammeldags CMS til en ny og moderne visuell webplattform uten koding.

02

Plattformen må ha åpen kildekode (open-source) og være gratis

De som har erfaring med dyre betalte webplattformer eller har stramme budsjetter, vil typisk se etter en gratis plattform med åpen kildekode (open-source) som sin frelser. Men problemet er at kostnadene for WordPress øker.

Kanskje du trenger en betalt mal (theme), noen betalte plugins, server og vedlikehold, utviklere som kan hjelpe deg gjennom alle utfordringene som er beskrevet i dette innlegget. Alt i alt ville du sannsynligvis ende opp med å betale mindre enn en gjennomsnittlig sum på $12-16 per måned, som du gjør for fullt hostede no-code-plattformer som Webflow og Squarespace. Og disse $12-16 er alt. Programvareoppgraderinger skjer automatisk og du er aldri utdatert.

03

Vi har investert for mye tid og penger i vår WordPress-nettside til å begynne på nytt på en ny plattform

Det kan også være at du har investert MYE penger i ditt eksisterende nettsted på WordPress. Og psykologisk sett, jo mer tid og penger vi investerer i noe, desto høyere verdsetter vi det. På denne måten kan vi leve med alle valgene vi har gjort langs veien, som muligens har vært lang og vanskelig. Jo lenger du har kjempet og jo mer du har betalt, desto mer føles det som om du må holde fast ved det.

Hvis du trenger å friske opp nettstedet ditt betydelig, er jeg villig til å vedde på at jeg kan gjøre det raskere fra en blank lerret i Webflow, enn det et WordPress-byrå eller utvikler kan gjøre basert på det gamle. Test meg!

04

Nye utviklere må være enkle å finne, i tilfelle du ikke lenger kan hjelpe oss

Du vil finne WordPress-utviklere på hvert hjørne. Med Webflow (og lignende no-code-alternativer), er imidlertid denne bekymringen nesten eliminert, fordi du ikke trenger en utvikler. Du trenger noen med erfaring i Webflow, eller du kan gi en designer eller utvikler eller til og med naboen din denne raske opplæringen, og du er klar! Sørg også for at nettstedet ditt er bygget med et god SEO-fundament for å gjøre Google glad.

05

Hva om plattformen vi velger dør ut?

En ting som er sikkert er det at WordPress vil eksistere i lang tid fremover. Så ingen bekymringer der. Når det er sagt, så vil alle de andre plattformene nevnt i dette innlegget også være her for å bli.

Webflow er lønnsomme og vil holde på i lang tid med sin nylige finansieringsrunde på ca 700 millioner kr. Squarespace er også en stor aktør og vil ikke gå noe sted i overskuelig fremtid.

...vi avviser alle potensielle kunder som har WordPress som et krav.

Du trenger ikke å være ansvarlig for serveren, koden, SSL-sertifikatet og all den tunge jobben.

8 av mine hovedbekymringer med WordPress

Her er noen av bekymringene jeg har med WordPress, som jeg vanligvis advarer potensielle kunder om for å veilede dem mot en lysere fremtid.

01

WordPress er lite brukervennlig fra redaktørens perspektiv. For å vise et eksempel, søkte jeg etter "WordPress innholdsredigering" og lo faktisk høyt av å se denne personen gjøre en veldig vanskelig og ikke-intuitiv prosess med å redigere bunnteksten på en nettside hørtes så enkel og morsom ut.

Sammenlign dette med min eksempelvideo av innholdsredigering i Webflow eller dette eksempelet på innholdsredigering i Squarespace. Å redigere på selve siden er langt enklere enn å navigere i WordPress-administrasjonspanelet, som er helt løsrevet fra nettsiden og innholdet i sin naturlige kontekst. Det finnes noen tilleggsprogrammer som legger til lignende redigering av innhold i WordPress, men de fleste redaktører vil relatere seg til den separerte forsiden og baksiden av plattformen.

02

Problemer relatert til plugins, oppdateringer og kompatibilitet er en av utfordringene med WordPress. Hvis WordPress blir oppdatert, kan en plugin slutte å fungere. Og hvis en plugin blir oppdatert til en versjon som ikke støtter den nåværende versjonen av WordPress du har installert, kan nettstedet også slutte å fungere. Det er ikke uvanlig at et WordPress-nettsted bryter ned med noen måneders mellomrom.

03

WordPress har mye unødvendig kode for ditt spesifikke nettsted. Det er et overlesset alt-i-ett monster som sannsynligvis vil gi deg et nettsted som er tungt og tregt å laste, med mindre det er satt opp av en "WordPress hastighetsekspert". Og et tregt nettsted vil frustrere brukerne dine og skade Google-rangeringen din. Trenger du bevis? Under kan du se en hastighetstest av samme nettsted laget i WordPress og Webflow, ytterligere beskrevet i avsnittet "12 grunner til at Webflow er den beste no-code nettstedbyggeren i 2024".

WordPress vs Webflow site load speed comparison
Bildet over viser individuelle hastighetstester av SAMME NETTSTED laget i WordPress og Webflow. Hastighetstesting ble gjort med Pingdom.
04

WordPress legger sterke begrensninger på kreativiteten. For å jobbe kreativt, har du i prinsippet to alternativer. Du kan enten designe, lage en prototype og deretter skrive din egen HTML/CSS/JS og WP-mal. Eller du kan finne den nærmeste WP-malen til det du vil bygge, og deretter prøve å tilpasse den til du når målet ditt eller mister håret. Det kan også ende opp med å koste deg mer tid og penger enn å bygge det fra bunnen av.

05

WordPress innebærer betydelige utfordringer med sikkerhet, og WordPress krever kontinuerlige oppgraderinger og lapping. Siden det er det vanligste CMS-et, er det også det som de fleste hackere fokuserer på. Så mange WordPress-nettsteder blir utdatert og enkle å hacke.

06

Ustrukturert og rotete kode kan føre til mange uventede feil. WordPress er så vanskelig å vedlikeholde og holde rent. Åpen kildekode kan være flott, men når en hel haug med utviklere er involvert, kan det også føre til en rotete kodebase med ulike kodestiler. Vi har opplevd mye smerte når vi har arvet en WordPress-nettside, så nå avslår vi 100% av webprosjekter der WordPress er et krav.

07

WordPress har ingen dedikert support. Så hvis noe ikke fungerer, trenger du en utvikler til å se på det. Når vi sammenligner de stadige problemene vi har med selvhostede nettsteder med enkelheten til Webflow - det er bare to forskjellige verdener.

De få gangene vi opplever feil med Webflow, fikser supporten deres raskt.

08

WordPress har for mye frihet og muligheter og for lite struktur. Som en tommelfingerregel sier vi at en plattform som løser "alt" ikke løser noe optimalt.

Sist, men ikke minst, er det ofte ingen grunn til å hoste en nettside selv i 2024. Du trenger ikke å være ansvarlig for serveren, koden, SSL-sertifikatet og alt det tunge arbeidet. Med moderne verktøy for webutvikling og tjenester som Squarespace og Webflow, trenger du ikke lenger å gjøre det. Med mindre du har spesifikke krav som ikke oppfylles av disse alternativene uten koding. Da har du smartere, moderne alternativer som Sanity CMS.

Gjennom alle årene jeg har ledet webteamene på Represent, har teknisk infrastruktur og vedlikehold vært det som har holdt meg våken om natten.

Den smartere, "no-code" måten å bygge for web endrer alt

Igjen, denne posten handler egentlig ikke om spesifikke plattformer. Det handler om paradigmeskiftet fra kode til kodefri webutvikling. Men uansett, jeg kommer til å fortelle deg om min favoritt blant kodefrie plattformer. Webflow er det beste verktøyet for å transformere måten vi bygger våre nettsider på akkurat nå, etter min mening. Plattformen er 100% hostet, noe som betyr at du aldri rører noe kode. Koden for nettsiden produseres automatisk i bakgrunnen, mens vi holder fokus på det som betyr noe; fantastisk innhold og brukeropplevelse!

Adjø kode, servere, utviklingsmiljøer, implementeringsskript, sikkerhetsoppdateringer, ... Hjelp!

Gjennom alle mine år med å lede utviklingsteam hos Represent, har teknisk infrastruktur og vedlikehold vært det som holdt meg oppe om natten. Jeg hadde holdt øye med Webflow i flere år. Det representerte en potensiell frelser fra problemene som kommer med å bygge og hoste på plattformer som WordPress. Og da de endelig lanserte CMS-funksjonalitet (klienter kan logge inn og redigere innhold rett på siden) sent i 2015, kunne jeg ikke vært mer begeistret!

Webflow designer interface represent.no website
Vi bygde Represent-nettstedet for noen år siden. Vi brukte sannsynligvis over 100 timer i prosessen ved hjelp av håndkoding og et tradisjonell CMS. Så kom Webflow, og jeg lagde det samme nettstedet på en brøkdel av tiden, inkludert CMS!

Siden da har vi nesten utelukkende bygget på Webflow, gradvis erstattet gamle nettsteder og stengt ned servere hos Rackspace og AWS. Og livet blir stadig enklere og enklere :) Våre kunder er også begeistret. Selv våre utviklere innrømmer endelig at Webflow er et fantastisk verktøy, til tross for å "kode" i et visuelt grensesnitt mesteparten av tiden.

"Content first" web-utvikling endrer alt

Med Webflow kan vi bygge nettsteder med fokus på innholdet først. Vi har ofte kunder som jobber med innhold i CMS'et bare noen få dager etter vårt oppstartsmøte. Kunder legger til CMS-drevet innhold mens vi utformer strukturen rundt det.

Bygg fra bunnen av i lynraskt tempo, eller start med en mal

Vi gjør noen Webflow-nettsteder basert på en mal, og det finnes hundrevis av flotte gratis og betalte Webflow-maler å velge mellom. Så, vi kan ha din fantastiske bedriftsnettside klar på omtrent en time basert på en mal, og justere den deretter. Eller som vi mest sannsynlig gjør, utvikle en solid strategi for kommunikasjon og innhold, og deretter utvikle den ideelle løsningen på en brøkdel av tiden sammenlignet med tradisjonell koding.

Webflow template gallery
Webflow tilbyr hundrevis av gratis og betalte maler

Det er verdt å nevne at en Webflow-mal ikke er som en WordPress-mal. Den har ikke et fast sett med alternativer, og hvis du vil ha noe annet, må du justere koden eller plugin-modulene. Det er mer som om vi får et utgangspunkt, og vi kan fortsatt bygge og redigere like raskt som når vi bygger fra bunnen av uten å røre koden.

Å bygge fra bunnen av i Webflow krever en grunnleggende forståelse av HTML/CSS-prinsipper.

Hvis du bygger din egen virksomhet uten penger å bruke på en nettside, kan Webflow være feil valg for deg. Hvis du trenger en ren og enkel nettside som du kan lage heltselv, gå for Squarespace. Eller hvis du har litt tid og vil bygge nettstedet ditt akkurat som du vil, kan du ta Webflow 101-kurs. Kurset består av en serie med 42 videoer (totalt 1 time og 58 minutter), som også inkluderer grunnleggende HTML- og CSS-prinsipper.

Vi pleier vanligvis å fortelle klienten at vi kan levere 80% av deres ønsker for 50% av kostnadene.

Du logger inn, navigerer til nettstedet ditt og klikker på hvilken som helst tekst eller bilde du vil redigere!

12 grunner til at Webflow er den beste no-code nettsidebyggeren i 2024

Content First web development in Webflow

Jeg er ikke bundet til en enkelt plattform, men Webflow er min favoritt no-code nettsidebygger akkurat nå. Det er verdt å nevne at Webflow ikke er en "dra-og-slipp" nettsidebygger som Squarespace, Wix og Weebly, som lar deg bygge nettsider med ferdige blokker uten noen forkunnskaper om hvordan man strukturerer nettsteder med HTML og CSS. Du trenger å kunne grunnleggende HTML/CSS, da du bygger nettsider ved å bruke lignende teknikker som i tradisjonell koding. Den store forskjellen er at du ikke trenger å skrive koden, heller lage elementer og stiler fra et grafisk brukergrensesnitt.

Så jeg tenker at man kan si at Webflow har mindre byggeklosser som man må ha kunnskap for å sette sammen, mens Squarespace har store blokker som alle kan klare å bygge med. Når det er sagt, så det er superenkelt for en utvikler å bygge med Webflow og redusere utviklingstiden med 50-80%. Og for en designer burde det være mulig å komme i gang etter et par timer med opplæring - start med dette Webflow 101-kurset.

Hvis du er en bedriftseier uten erfaring innen webdesign eller webutvikling, vil jeg anbefale å kontakte oss eller en designer eller utvikler du kjenner og spørre etter Webflow spesifikt. Eller bygg en nettside selv i Squarespace med mindre frihet og kontroll, men mulig på et gjør-det-selv-budsjett.

Ok, la oss gå gjennom hvorfor Webflow er fantastisk. Merk: Jeg har ingen tilknytning til Webflow, jeg bare elsker det :) Det gjør også alle designerne og utviklerne jeg har introdusert for plattformen.

01

Automatisert programmering = Fokus på innhold, design og brukeropplevelse.

Den mest åpenbare fordelen med en no-code nettsidebygger som Webflow er at plattformen bygger koden for deg automatisk i bakgrunnen. Du trenger aldri å se den, men du kan hvis du vil. Du kan til og med laste den ned og bruke den andre steder.

View and export code from Webflow
Du kan enkelt se og eksportere hele koden for nettstedet ditt fra Webflow. Men jeg gjør det aldri fordi jeg ikke trenger det.

"No-code"-tilnærmingen reduserer betydelig utviklingstiden for tilpasset design, animasjoner, interaksjoner og CMS-oppsett. Og mesteparten av tiden har vi fortsatt alle verktøyene tilgjengelige som vi har i tradisjonell utvikling. Vi pleier å fortelle kunden at vi kan levere 80% av deres ønsker for 50% av kostnaden. Hvis du er åpen om det, er en begrensning her og der ikke et problem. Dessuten investerer Webflow stort for å få de 80% nærmere 100%.

02

Lag fantastiske design og brukeropplevelser uten malbegrensninger

Det er utrolig hvor fantastisk du kan få nettstedet ditt til å se ut og føles ved hjelp av Webflows avanserte verktøy for interaksjoner og animasjoner. Bare scroll gjennom denne siden og denne. Og slike brukeropplevelser er raske og enkle å lage!

Webflow animations website
Å lage rike animasjoner er raskt og enkelt med Webflow.
03

Enkelt for innholdsredaktører

Det er så utrolig enkelt å redigere innhold i Webflow. Du logger inn, navigerer deg til nettstedet ditt og klikker på hvilken som helst tekst eller bilde du vil redigere! Innhold og presentasjon er ikke separert som det er i WordPress og andre CMS-er. Her er en video der jeg viser noen enkle redigeringsfunksjoner i Webflow fra redaktørens perspektiv.

Easy to use editor interface in Webflow.

Intuitiv editor i Webflow med verktøy for redigering direkte på nettstedet.

Flere redaktører kan også jobbe med nettsiden samtidig, og du kan se hvem som jobber på hva og hvor. Les mer om Webflow-redigeringsopplevelsen her.

04

Staging / Testversjon av nettsiden på en annen URL

Webflow kommer med en testversjon av nettsiden din på ditt-nettsted.webflow.io, hvor du kan eksperimentere og vise frem arbeidet ditt før du publiserer endringer i innhold eller design til nettsiden de besøkende ser. Hvis du driver en WordPress-nettside, er sjansen stor for at du ikke  har en testserverer satt opp. Enhver feil som er gjort, vil bli publisert på nettstedet ditt. Kryss fingrene for en sikkerhetskopi!

Webflow publishing to staging domain.
Publiser nettstedet ditt enkelt fra Webflow til et separat "staging"-domene for testing før du publiserer.
05

Sikkerhetskopier

Når vi snakker om sikkerhetskopier - hver gang du gjør en endring i Webflow, opprettes det en ny sikkerhetskopi. Sikkerhetskopier kan skje med en 5-minutters intervall hvis du jobber aktivt på nettstedet ditt, så hvis noe uventet skjer, kan du komme deg tilbake til en sikkerhetskopi innen sekunder. Forhåndsvis og gå enkelt tilbake til en tidligere versjon av nettstedet fra Webflow-kontrollpanelet.

Frequent backups - easy to preview and restore.
Hyppige sikkerhetskopier - enkel forhåndsvisning og gjenoppretting.

Du kan også enkelt duplisere en nettside i Webflow. Dette er gratis til du kobler den til et eget domene. En duplisert nettside kan være nyttig hvis du ønsker å lage en ny nettside basert på en av de eksisterende. Eller hvis du ønsker at den nåværende nettsiden skal være tilgjengelig på en annen URL mens du bygger og lanserer en ny versjon. Uansett kan du duplisere en eksisterende Webflow-nettside på sekunder.

06

Overkommelig hosting, vedlikehold og oppgraderinger

Hosting med Webflow starter på $23 / måned for en CMS-drevet nettside. Plattformen oppgraderes automatisk. Du får bare varsler om nye funksjoner som allerede er på plass. Og hvis du trenger å endre eller oppgradere noe angående design eller struktur, går det superfort. Det vi pleide å bruke timer på å utvikle, teste og distribuere, er vanligvis gjort på minutter i Webflow.

Webflow hosting plans
Webflow sine hosting-planer
07

Overlegen ytelse og hastighet!

Jeg kan ikke overdrive betydningen av ytelse og hastighet. Hvis nettstedet ditt er tregt, vil både brukerne og Google være veldig misfornøyde. Hastigheten du får med Webflow er UTROLIG! I byrået vårt har vi jobbet utrettelig i årevis for å prøve å perfeksjonere servere og kode for ytelse og hastighet. Vi har brukt titusenvis av kroner på servere og utallige timer med å finjustere alt som kan finjusteres. Og vi har ikke engang vært i nærheten av hva Webflow gir deg fra starten av. Når nettstedet ditt hostes på Webflow, drar du nytte av deres globale serverinfrastruktur og CDN (Content Delivery Network) i verdensklasse. Les mer på https://webflow.com/hosting.

WordPress vs Webflow site load speed comparison

Det ovenstående er en side ved side sammenligning av den samme nettsiden laget i Webflow vs WordPress, testet med Pingdom. Dette alene er en grunn til å bytte fra WordPress til Webflow. Du kan se Roman Kremianski gå gjennom dette og mer om overgangen fra WordPress til Webflow i denne videoen.

På bildet ovenfor vil du se at WordPress-versjonen av nettstedet laster inn mye flere ressurser (forespørsler) enn Webflow-versjonen. Dette skyldes at WordPress er en oppblåst plattform med så mye greier som ikke brukes av nettstedet ditt. Sidestørrelsen er nesten 3 ganger større enn Webflow-versjonen, og lastetiden er over 3 ganger lengre.

08

Tilpasset e-handel

Webflow har nylig lansert sin egen innebygde e-handel. Så nå kan du bygge ut helt tilpassede nettbutikker hele veien gjennom utsjekken, med samme enkelhet og hastighet som andre nettsider. Men hvis nettsalg er din hovedvirksomhet, vil en plattform som Shopify mest sannsynlig være en bedre løsning for deg.

09

Sikkerhet (SSL)

Webflow-nettsteder leveres med gratis SSL-sertifikater (https://). Det er ingenting å sette opp, det fungerer bare. Dette er kritisk for brukeropplevelsen og rangeringene dine på Google.

10

CMS API og egen kode

Vi har tilgang til et API (Application Programming Interface) for Webflow CMS, som tillater oss å hente ut innhold fra og legge inn innhold i CMS. Dette kan brukes til å trekke innhold inn i andre applikasjoner eller å legge inn innhold i Webflow hver gang noe skjer i en annen plattform.

Custom code in the header and footer of a Webflow site.
Skjermbildet over er fra nettstedinnstillingene, der du kan legge til egendefinert kode i headeren og bunnteksten på hele nettstedet.

Vi kan også inkludere egendefinerte kodeblokker på sider eller hele nettsteder. Vi har brukt dette til å fylle en beholder med kundenavn og logoer, trukket fra en klient-API, for å gi deg ett eksempel.

Custom header and footer code on individual Webflow page.

Tilpasset header- og bunntekstkode på en individuell side, i dette tilfellet for filtrering av en liste over designbyråer for Norske Designere ved hjelp av Isotope.

11

Et trygt valg

Webflow er et trygt valg. De har eksistert siden 2013. Over 1 million designere og utviklere bruker Webflow til å lage nettsteder. I 2019 gjennomførte Webflow en finansieringsrunde (Serie A) på ca 720 millioner kr, og i 2021 gjennomførte de sin series B-finansieringsrunde på ca 1,4 milliarder kr. I mars 2022 nådde Webflow en verdivurdering på ca 40 milliarder kr og nærmet seg en seg en årlig inntekt på en milliard kroner.

12

Enkel SEO

Ved å bruke Webflow Editor har du tilgang til de grunnleggende SEO-verktøyene du trenger. Fra sidetitler og meta beskrivelser til Open Graph (Facebook og lignende) innstillinger, slik at du enkelt kan optimalisere sidene dine for søkemotorer og deling på sosiale medier.

Editing SEO in Webflow.

Enkle SEO-verktøy

13

Begrensninger med Webflow

Hei, vent! Du sa 12! Ja, men jeg kan ikke være så ensidig, så her er de nåværende begrensningene til Webflow også, som heldige nummer 13 på listen vår.

 1. Du kan ikke endre kildekoden, bortsett fra å laste den ned. Du kan derimot legge til CSS og JS med tilpassede kodeblokker på nettsider og globalt i header / footer. Du kan også legge til klasser, ID-er og attributter på elementer for å referere til dem fra egen kode. Men hvis du vil justere noe på baksiden, er det ikke mulig. Så vi gjør vanligvis en første vurdering med bedrifter for å bestemme fremtidige behov. Hvis backend-integrasjoner er nødvendige, må vi vanligvis velge en annen plattform, som Sanity CMS.
 2. Webflow er ikke alltid det beste valget for innholdsrike nettsteder som krever mye omorganisering og utbygging av sider og struktur, i hvert fall ikke fra Editor-visningen. Men vi kan trene noen på teamet ditt i et par timer, så de kan bruke den mer fleksible Designer-modusen også.
 3. OPPDATERING 2024: Webflow har endelig sluppet innebygget språkhåndteing som enkelt lar deg oversette websiden til flere språk.
 4. Vi håper Webflow vil legge til "repeater"-felt. Slik at når du bygger en side eller artikkel fra redaktør-modus, kan legge til "innholdsblokker" av forskjellige typer i hvilken som helst rekkefølge du vil. Du kan bygge sider på hvilken som helst måte du vil fra Designer-modus hvor du bygger nettsiden. Men i Editor-modus som innholdredaktører arbeider fra, er du begrenset til de faste innholdsfeltene i innholdstypen du redigerer.

Slik presenterer jeg Webflow til kunder med dagens begrensninger

Når jeg hjelper mine kunder med å vurdere Webflow, sier jeg gjerne: Vi vil kunne realisere 80% av drømmene dine og bruke halvparten av tiden og pengene. Er du med? Og disse 80% vil stadig øke. Hvis vi støter på hindringer i Webflow som ikke er kritiske for prosjektet, er det ikke noe problem - de ble advart og er forberedt på det :) Så lenge vi har gjort vår innledende research og planlegging riktig, vil vi unngå kritiske overraskelser.

Hvis du søker på "skal jeg bruke WordPress for bedriftens nettside", vil du få en søt blanding av JA og NEI artikler.

Motargumentet: "Derfor er WordPress DEN BESTE plattformen å bygge nettstedet for bedriften eller startupen din på"

Hvis du søker etter "bør jeg bruke WordPress for nettstedet mitt", vil du få en blanding av artikler som svarer både JA og NEI. Her er den mest omfattende artikkelen som svarer JA i de øverste 10 resultatene: https://medium.com/swlh/why-wordpress-is-the-best-platform-to-build-your-business-or-startup-website-on-df3fe932fad7

Jeg har lest gjennom den og kan ikke finne noen argumenter som veier opp for det jeg har diskutert i dette innlegget. På et overordnet nivå er følgende forfatterens hovedpoeng. Jeg vil legge til mine kommentarer.

WordPress er åpent, og du kan gjøre hva du vil med det

Ja, og hvis du trenger disse uendelige mulighetene så mye at det veier opp for alle problemene i denne artikkelen, så gå for det. Hvis du kan dekke behovene dine med Squarespace (gjør det selv) eller Webflow (for designere og utviklere), gjør heller det.

Det er billig

Selvfølgelig, WordPress er billig, til og med gratis. I teorien. Men både byrået mitt og mine kolleger som har gjort prosjekter på WordPress og Webflow/Squarespace finner ut at WordPress ofte blir dyrt likevel. De akkumulerte kostnadene inkluderer alt fra kostnaden for plugins til vedlikeholdskostnader til utviklere. Her er en video som bryter ned kostnadene og viser en side-ved-side hastighets sammenligning av samme nettsted laget i Webflow og WordPress:

Webflow vs WordPress YouTube video cover

WordPress slår andre velkjente CMS-plattformer som Joomla og Drupal.

Vel, ja, vi kan alle være enige om at Joomla eller Drupal tilhører fortiden. Å være bedre enn disse to betyr ikke at WordPress er det rette verktøyet for jobben vår.

WordPress skaler bedre enn Wix på grunn av Wix sin begrensede funksjonalitet

Selvfølgelig kan du være begrenset av Wix på et tidspunkt hvis du skulle bruke den no-code nettsidebyggeren. Jeg har imidlertid aldri brydd meg om å bruke Wix av den enkle grunnen at jeg aldri har blitt anbefalt den plattformen av noen av mine kolleger eller teknologi-forbilder! Og jeg har ingen ønske om å smake på dritt for å finne ut hvordan det smaker. Ok, det var hardt, men han dekker ikke de åpenbare bedre alternativene; Squarespace og Webflow (jeg begynner også å bli lei av disse navnene nå, beklager).

Wix kan være ok, og det kan også være et bra alternativ til WordPress i "no-code" alderen. Men den ekstreme friheten til å plassere uendelig med elementer hvor som helst på siden kan føre til rot og en dårlig brukeropplevelse for besøkende, med mindre du vet nøyaktig hva du gjør.

Wix er på en måte et mellomledd mellom Squarespace og Webflow:

 • Webflow - Bygg med total frihet, som om du hadde kodet det, men visuelt. Ferdigheter kreves. Skaff dem her.
 • Wix - Bygg med flere begrensninger og mer ferdige elementer, men plasser elementer fritt på siden. Noen ferdigheter kreves.
 • Squarespace - Få en enkel og pen nettside med så lite byggearbeid som mulig. Nesten ingen ferdigheter kreves.

Jeg tror vi kan si at Wix er som Microsoft PowerPoint - du kan gjøre nesten alt, og mesteparten av tiden ser det ganske stygt ut med mindre du er en designer. Og Squarespace er som Apple Keynote. Du har veldig begrensede alternativer, men det ender alltid opp med å se vakkert ut!

Endeløse plugins og integrasjoner

Ja, helt klart! Men det kommer også med alle utfordringene som er beskrevet i Mine hovedproblemer med WordPress. Så langt har jeg sjelden støtt på en utfordring i Webflow som jeg ikke kan løse ganske enkelt, uten noe tilsvarende en WordPress-plugin.

Forfatteren nevner e-handel med WooCommerce. E-handel er tilgjengelig i Webflow. Han nevner medlemsnettsteder med betalte abonnementer. Dette er veldig godt integrert med Webflow med Webflow memberships. Generelt integrerer mange av de virkelig kule tjenestene der ute, som Mailchimp for e-postmarkedsføring, med omtrent enhver plattform. Dette kommer av at både tjenesteleverandørene og plattform-leverandørene er insentivert til å samarbeide.

...de som har omfattende erfaring med alle plattformene, forlater vanligvis WordPress.

WordPress vs Squarespace vs Webflow

Jeg har personlig erfaring med alle disse tre plattformene, men ærlig talt orker jeg ikke å skrive en detaljert sammenligning mellom de tre akkurat nå. Det finnes mange gode side-ved-side sammenligninger der ute, så jeg vil heller linke deg til det du finner øverst i søkeresultatene :)

For å konkludere, de som har grundig erfaring med alle plattformene, vil vanligvis si at WordPress kommer ut som taperen.

Webflow vs WordPress side-by-side

Du kan også se på de (antakelig veldig partiske) sammenligningene Webflow selv har laget mot Squarespace og WordPress.

Om forfatteren

Hei igjen! Hvis du ikke fikk det med deg i introduksjonen, heter jeg Øyvind.

 • Født i 1980 i Oslo.
 • Begynte å eksperimentere med design på en Macintosh Classic II på begynnelsen av 90-tallet.
 • Programmerte spill på min Casio grafiske kalkulator på skolen på 90-tallet - thug life.
 • Kjøpte en Compaq Presario bærbar datamaskin i 2000 og begynte å lære meg selv design og webutvikling for å tjene tilbake de 20 000 kr det kostet meg.
 • Solgte mine to første nettsider til mine proffe snowboard-venner for 10 000 og 30 000 senere det året. Mission success.
 • Jeg tok et års utdannelse innen grafisk design og en 5-årig mastergrad i industri- og interaksjonsdesign i tillegg til byrådriften, for å få en solid teoretisk designbakgrunn.
 • Da jeg var ferdig med utdannelsen min i 2008, hadde jeg allerede et godt kundegrunnlag, så jeg inngikk et partnerskap med en annen designer og ansatte et par til for å starte Represent.
 • Jeg har aldri sett tilbake og har bygd bedrifter, merkevarer, identiteter og nettsider siden.

I korte trekk: I de fleste tilfeller vil ikke WordPress være det riktige valget for et bedriftsnettsted i 2024.

Wordpress cover photo with poll graphics

Konklusjon - burde jeg basere nettsiden til min bedrift på WordPress?

Kort sagt: i de fleste tilfeller vil WordPress IKKE være det rette valget for et bedriftsnettsted i 2024. Årsaken er at moderne "no-code" nettsidebyggere som beskrevet i denne artikkelen, eliminerer behovet for å forholde seg til kode, servere, oppdateringer og all hodepine som følger med. Med plattformer som Webflow og Squarespace kan du bygge nettsteder i verdensklasse med fantastisk ytelse, uten smerten som følger med WordPress.

Noen siste ord:

 • Jeg skrev dette innlegget fordi jeg har sett for mange bedriftser som har opplevd en verden av smerte som ofte følger med WordPress. Jeg håper dette har gitt et grunnlag for å ta en informert beslutning om å bruke et bedre alternativ. Det er en jungel der ute. Ta gjerne kontakt hvis du vil ha hjelp til å ta riktige teknologi- og plattformvalg!
 • Vennligst bruk argumentene du har lest her til å overbevise beslutningstakere i din bedrift om å styre unna WordPress, med mindre de har motargumenter som veier opp for alt jeg har adressert i denne artikkelen.

Dette er stort sett mine personlige perspektiver ment for å utløse en sunn diskusjon. Jeg er åpen for å diskutere, og vil til og med innrømme når jeg tar feil :) La oss ta en prat!

Vi er spente på å lære mer...

...om prosjektet ditt og hvordan vi kan jobbe sammen for å bygge en suksesshistorie.

Profilbilde av Øyvind

Øyvind Østmo

Byråleder

Nyheter om Webflow